Çfarë janë perimet?
Në këtë grup hyjnë të gjitha zarzavatet që gjenden në forma të ndryshme: të freskëta, të ngrira, të thata, në kuti, apo qese të ambalazhuara. Marrja e përditshme e tyre si të gjalla, ashtu edhe të gatuara i siguron organizmit tonë një marrje të rëndësishme të lëndëve ushqyese dhe i jep një sasi kalorish në dietë brenda vlerave të shëndetshme. Kjo vjen si rrjedhojë e sasisë së pakësuar të yndyrnave që kanë dhe për vetinë e tyre të krijimit të ndjesisë së ngopjes. Pra me pak fjalë ngrënia e zarzavateve është shumë e rëndësishme për mirëqënien tonë.
Kush përfshihet tek perimet?
Shembuj të disa porcioneve me zarzavate
Karotat
1 tas me karrota mesatare (rreth 12): 1 porcion
Patellxhani
1 tas me patëllxhan në feta: 1 porcion
Brokoli
Brokoli 5-6 tufa të gjalla: 1 porcion
Qepa
1 qepë e gjallë ose e gatuar: 1 porcion
Sa perime duhet të konsumoni çdo ditë?
OBSH rekomandon se kjo grupmoshë duhet të marrë 400-600 gr zarzavate (veç patateve) ose 4-5 porcione ditore. Pesha e një porcioni zarzavate që gatuhen duhet të jetë rreth 250 gram (të gjalla të pastruara dhe qëruara), ndërsa për sallatën me gjethe të gjalla është e barabartë me 50-80 gram.
Një vakt porcioni me zarzavate, është rreth 80 gr në ditë. Në ditë një porcion i perimeve apo frutave mund të zëvendësohet me një gotë 200 ml me lëng perimesh apo frutash pa sheqer.
**Këto sasi janë të përshtatëshme për persona që praktikojnë më pak se 30 minuta në ditë aktivitet fizik mesatar, përveç aktiviteteve normale ditore. Personat më aktiv fizikisht mund të konsumojnë një sasi më të madhe. Në përgjithësi një porcion zarzavate të gjalla dhe të gatuara, ose lëng zarzavatesh të gjalla me gjethe i korespondon një tasi plot